Weerkunde voor de Groene Motor.
Het weer voorspellen is een vak apart. Vele weermannen en -vrouwen proberen dit dagelijks zo accuraat mogelijk. Zij maken daarbij gebruik van internationale basiskaarten en dure computers en geven vervolgens hun eigen draai en visie eraan. Toch zitten zij er nog vaak naast. Echter is het mogelijk om op kort termijn vanuit de vrije natuur een weersvoorspelling te maken aan de hand van de wolken die er zijn en hoe zij zich ontwikkelen.
Op 28 juni organiseerde de Groene Motor een vrijwilligersdag waaraan ongeveer 150 deelnamen. Diverse workshops stonden ingepland als bedankje voor de werkzaamheden die deze ijverige vrijwilligers afgelopen jaar hadden verricht. Ze konden zich inschrijven voor zowel een ochtend- als middagblok. De workshop weerkunde die ik tijdens beide blokken gaf werd goed bezocht.
Iedereen is waarschijnlijk weleens overvallen door het weer. Plotseling in noodweer met hevige regen en/of hagel met bliksem. Natuurlijk ben je goed voorbereid, want je dient ongeacht het weer altijd regenkleding bij je te hebben. Helaas gebeurt dat laatste niet altijd. Toch is het mogelijk noodweer aan te zien komen. Je dient daarvoor wel enige kennis te hebben van de wolken die er zijn en hoe zij zich op kort termijn ontwikkelen.
In Nederland en België bevinden we ons in een klimaat dat onderhevig is aan warme en koude lucht. Dat ontstaat door de invloed van de zon. Doordat de aarde om de zon draait, de aarde zelf om zijn as draait en omdat deze as in een hoek van 23,5° staat kennen wij de seizoenen lente, zomer, herfst en winter. Dit in tegenstelling tot gebieden rond de evenaar en de poolcirkels. Vervolgens heeft land- en zeemassa ook een sterke invloed op het weer. Door bewegende massa's van warme en koude lucht tekenen wolken zich af aan de hemel. Herken jij ze? Er zijn 10 wolkengeslachten en daarnaast diverse wolkensoorten, -varianten, bijkomstige wolken en bijkomende vormen. Door met name de 10 geslachten te herkennen en kunt herkennen hoe zij zich ontwikkelen is het mogelijk een weersvoorspelling te maken. Zeker als je daarbij ook nog eens naar de luchtstroming(en) kijkt.
Per blok gaf ik in een tijdsbestek van 2 uur hierin inzicht. Ik bekrachtigde mijn workshop door gebruik te maken van een banner waarop de wolkengeslachten stonden afgebeeld, een werkboekje met foto's van de belangrijkste wolken, een bedrukt A4-tje waarop alle wolken die er zijn stonden beschreven en een flipover waarop ik aantekeningen kon maken.