HOME
OVER ONS
NIEUWS
Nieuws 2015/2016
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2011/2012
Nieuws 2009/2010
BUSHCRAFT
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

 

 

Vuur maken met de vrijgezel.

 
Ruimschoots voor aanvang heb ik de omgeving verkend om zeker te zijn dat al het benodigde materiaal om vuur te maken in de nabijheid te vinden is. We hebben een mooie plek op het recreatieterrein in Austerlitz en ook het weer zit mee. Je kunt in elke omstandigheid vuur maken maar op een dag als deze, tijdens een vrijgezellenfeest, is het gewoon leuker als de kans op succes (vuur) wat groter is.

Rond 13.30 komt iedereen aan, het blijkt een hele gezellige groep gasten te zijn, het wordt een leuke dag!! Ik begin met een korte introductie over de manieren waarop we vandaag vuur gaan maken; om te beginnen met behulp van firesteel en berkenbast en daarna op de echte oermanier....de vuurboog. De vrijgezel in kwestie wordt door zijn maten gesommeerd goed op te letten. Hij zal de vaardigheden die hij vandaag leert dezelfde avond nog nodig hebben.

Na deze introductie duiken we het bos in om het materiaal te verzamelen. Onderweg staan we bij een aantal plaatsen stil. Een spar die een prachtige paraplu vormt voor de onderste takken die dan ook vrijwel altijd droog zijn. Takken die tijdens een val zijn blijven hangen in een andere boom en door de wind kurkdroog geblazen zijn. Een douglasspar waar veel hars in de bast zit die uitstekend als katalysator van een vuur kan dienen.

Bij terugkomst demonstreer ik eerst hoe je feathersticks maakt. Om te beginnen kloven we met ons mes een stuk rondhout in vieren om daarna voorzichtig aan één zijde krullen op te snijden totdat we de gewenste feathersticks hebben. Aansluitend laat ik zien hoe je met de berkenbast een vuur kan starten en langzaam uit kan bouwen met de verschillende "fasen" hout die we zojuist verzameld hebben. Na deze demo gaat iedereen zelf aan de slag en het duurt niet lang of de eerste vlammen zijn een feit en de zorgvuldig gemaakte feathersticks gaan in rook op. TOP!!

Vuur maken is een warm werkje en voordat we met het volgende onderdeel starten lassen we een korte pauze in. Ik haal de vuurbogen en bijbehorende onderdelen tevoorschijn en geef een uitleg over de werking. De deelnemers werken in paren met de vuurboog. Vuur maken op deze manier is een zwaar klusje en vele handen maken licht werk. Twee deelnemers hebben al vrij snel een kooltje wat echt heel knap is. Maar het leukste is; het lukt de nu nog vrijgezelle man niet alleen om een kooltje te maken met de vuurboog maar ook om met dit kooltje gedroogd gras te laten ontbranden. Dit is goed nieuws want nu blijkt dat hij vanavond de BBQ aan moet steken en natuurlijk niet met een aansteker....

Het is achterop zijn T-shirt vermeld en voor deze man geldt zeker: "Een burgerlijk huwelijk......echt niet"

 

Machiel Appel

 

 

 

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com