HOME
OVER ONS
NIEUWS
Nieuws 2015/2016
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2011/2012
Nieuws 2009/2010
BUSHCRAFT
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

 

 

En toen was er....VUUR!

 

Onmisbaar op mijn agenda; een volle dag vuur maken met verschillende technieken. Van A tot Z werd dit onderwerp aandachtig behandeld. Van waar te beginnen, gevolgd door de juiste voorbereidingen, een goede uitvoering van de betreffende vuurmaak techniek om vervolgens de toevoer van brandstof in de vorm van droog hout goed toe te dienen.

 

Een enkel persoon had zijn zinnen gezet op het maken van een vuurboog. Thuis had hij dit al vele malen tevergeefs met zijn eigen setjes geprobeerd. Nu vroeg hij mij om zijn setjes uit te proberen zodfat hij erachter kon komen wat hij fout deed of dat het aan het hout lag. Uiteraard was ik ook erg nieuwsgierig geworden. De spil draaide heerlijk op de plaat en het rookte geweldig, maar iedere keer ontstond er schaafsel dat niet de juiste structuur had. Het was te luchtig. Uiteindelijk was het wel gelukt om met het setje dat hij vandaag had gemaakt vuur te maken. Ook een aantal anderen kozen ervoor om een vuurboog te maken. Sommigen kozen er weer voor om alleen met de firesteel te oefenen waarbij het accent lag op de uitbouw van het vuur. Dat ging bij twee heren steeds mis als zij erop uit waren. Zo vond een ieder zijn weg tijdens deze dag.

 

De technieken waarmee de cursisten aan de slag konden gaan bestond uit het gebruik van een Swedish firesteel, een vuurboog (houtwrijving), slagijzer en vuursteen en natuurlijk de combinatie door twee vuurstenen op elkaar te tikken. Toch was niemand geïnteresseerd om de twee laatste genoemde technieken te oefenen. Ik had weliswaar alle technieken voorafgaand gedemonstreerd en misschien hadden zij daar genoeg aan. Het tondelmateriaal bestond deze dag uit acht verschillende soorten waarvan we er zes direct uit de natuur hadden gehaald zoals oa berkenschors en droge grassen.

 

Doordat ik tijdens deze dag intensief de groep aan het begeleiden was heb ik zeer weinig foto's kunnen maken. Bij gebrek aan keuze heb ik daarom een foto van een ander moment gepubliceerd.

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com