HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
Bushcraft dagen
Bushcraft weekenden
Bushcraftcursus 1
Bushcraftcursus 2
Bushcraft weken
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

Visfuik vlechten

De visfuik is wellicht één van de mooiste en simpelste technieken als het gaat om het vangen van vis en schaaldieren. Het is daarom niet vreemd dat dit al in de prehistorie werd toegepast. Onze voorouders gebruikten takken en twijgen om verschillende visfuiken te maken. Wij gaan het doen met ongeschilde wilgentenen. Na afloop kan je je eigen kunststukje uiteraard houden en wellicht een keer uitproberen.

 

Deze dichtgevlochten fuik (zie foto) is nagemaakt van een fuik die bij een opgraving gevonden is. Zo’n 2000 jaar oud en waarschijnlijk een Romeinse fuik. Dit model werd eeuwen lang gemaakt en is in iedere streek weer net iets anders. De techniek lijkt ook wel op die van een aalkubbe, maar deze visfuik is dan grover gevlochten. Hiermee werd gevist met aas. Vis en schaaldieren met name paling en rivierkreeften kwamen op het aas af, gingen in de fuik, konden er niet meer uit en verschaften zo de noodzakelijke maaltijd. Om de fuiken onder water te houden werden ze verzwaard met stenen. Om de hals kwam een touw die vastgebonden zat aan een stok die boven het water uitstak. Er zijn ook modellen die gebruikt werden zonder aas. Deze zijn echter veel groter en zet je zo neer dat de vis tijdens het zwemmen de fuik in wordt geleid. Dit soort fuiken werden vaak in combinatie met een visweer toegepast. Van deze fuik kan je een miniatuur versie bezichtingen die evengoed nog zo'n 2 meter lang is. In samenwerking met Mandenmakerij de Mythe wordt deze cursus georganiseerd.

 
Wees ervan bewust dat er geen overnachting in dit programma zit verwerkt. Kom je van ver en wil je toch ergens overnachten? Misschien vindt je het natuurkampeerterrein Klein Hemelrijk op een klein half uur rijden wel een geschikte kampeerplaats. Houdt er rekening mee dat je hiervoor wel in het bezit moet zijn van Het Groene Boekje.

 

 

 OVERIGE INFORMATIE
 Locatie                     
 Nederland, Zuidschermer (Noord-Holland)  
 Data

 08 en 09 april 2017

 Tijdsduur zaterdag en zondag van 09.30 t/m ±17.00 uur
 Kosten

 € 110,- per persoon

 Aantal deelnemers minimaal 6 - maximaal 9
 Inclusief koffie en thee
 Exclusief lunch, vervoer, overnachting en verzekeringen
 Aanmelden klik hier

 

 

Cursusinhoud

  • vlechten met ongeschilde wilgentenen
  • presentatie van diverse visfuiken en vismanden
  • mocht je klaar zijn met je project en er is genoeg tijd over; dan heb je de mogelijkheid om wat klein vlechtwerk te verrichten
Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com