HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
Survivaldag
Survivalweekend NL
Survivalweekend BE
Survivalkind
Survivalweekend
Tracker
Survivalkamp
Jager
Survivaltocht
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

Jaaropleiding survivalkind

 

 

 

 

Onze jaaropleiding survivalkind is een avontuurlijk leertraject vol met natuurbeleving, spanning en natuurlijk ook veel plezier. Voor wie? Voor kinderen met vaders, moeders en/of voogden die graag bv survivalprogramma's kijken en het nu zelf willen doen, buiten actief zijn, van de natuur houden, maar natuurlijk kan het ook gewoon vanuit interesse, om onvergetelijke herinneringen te maken en nieuwe vriendschappen te sluiten. En misschien wil je later wel je beroep hiervan maken? Hoe het ook is; deze survivalopleiding is iederen toegankelijk. De opleiding bestaat uit vier weekenden en één 4-daags programma die worden uitgevoerd in Nederland, de Franse Ardennen en de Franse Vogezen. Wil je een echte survivor worden? Dan is dit de opleiding die jij zoekt! Voor deelname aan deze opleiding heb je geen specifieke (voor)opleiding of -kennis nodig. Wel dien je over een gemiddelde wandelconditie te beschikken.

 

De opleiding survivalkind leert je kennis en vaardigheden aan die nodig zijn om te overleven in de wildernis. Onze doelstelling is om je alle noodzakelijke basisvaardigheden goed aan te leren. Denk hierbij aan hoe je aan drinkwater in de vrije natuur kunt komen, het maken van diverse hutten, primitief vuur kunt maken, weten wat je wel of juist niet vanuit de wildernis kunt eten en leren werken met gereedschap en navigeren met kaart en kompas. Beheers je dit allemaal? Dan ben jij er klaar voor om de wildernis te betreden. Maar er valt natuurlijk veel meer te doen en te zien in de mooie natuur. Naast het bovengenoemde houden we ons ook bezig met diverse kamptechnieken, leren jullie jagen zoals oa het maken van vallen, leer je meer van het dierenrijk en de sporen die zij achterlaten en – heel moeilijk, maar voor jullie echt te doen! – weerkunde. Het opleidingstraject is gericht op kinderen, maar óók is het zeer leerzaam voor de volwassene die erbij aanwezig is. Dit alles bij elkaar maakt dat jullie uiteindelijk veilig, vertrouwd en met plezier de wildernis één of meerdere dagen kunt betreden.

 

Tijdens deze opleiding survivalkind zijn we elke dag rond 16.00 uur klaar met het programma zodat er nog tijd is om te spelen of te relaxen. Op alle locaties kunnen we een kampvuur maken – tenzij er een vuurverbod is – en tijdens de weekenden zijn er altijd sanitaire voorzieningen aanwezig. In de Vogezen gaan we met de survivaltocht écht de wildernis in en zijn er geen sanitaire voorzieningen meer aanwezig waardoor we nóg meer het survival gaan ervaren.

 

Hieronder zie je het overzicht van de opleidingsjaar survivalkind 2024

Voor meer informatie over deze opleiding; scrol dan verder naar beneden en bekijk de onderstaande tabellen.

 

 

                          LESJAAR 2024

                          aanmelding is mogelijk t/m 5 april 2024

 DATA

 HOOFDTHEMA'S

  DAG/TIJD

 LOCATIE* 

  INFO

 06-04 Kennismaking za 10.00 tm 15.00 Wassenaar, NL 

 03 t/m 05-05

 Survival basisweekend

 Vuur maken, tondelmaterialen, natuurlijke voeding

 en shelter
 vr 19.00 tm zo 16.00 Austerlitz, NL klik hier
 14 t/m 16-06

 Trackingexpert

 Subthema's; diersporen, flora en weerkunde

 vr 19.00 tm zo 16.00

 Kootwijk, NL

 klik hier
 20 t/m 23-07

 Door de wildernis

 Subthema's; water, houtbewerken, vuurboog maken,
 flora en weerkunde
 za 16.00 tm di 16.00 Aywaille, België klik hier
 14 t/m 17-08

 Jager

 Subthema's; vuur maken en weerkunde
 wo 18.00 tm za 16.00
 Kootwijk, NL klik hier
 20 t/m 22-09

 Verzamelaar

 Subthema's; vuur maken en weerkunde

 vr 19.00 tm zo 16.00 Burgh-Haamstede, NL 

 24 t/m 27-10

 

 

 

 26 t/m 29-10

 

 Survivalkamp (ivm vakantie NL; regio zuid)

 Wildbivakkeren, navigatie, vuur maken, flora
 weerkunde, en mogelijk paddenstoelen

 OF

 Survivalkamp (ivm vakantie NL; regio midden en noord)

 Wildbivakkeren, navigatie, vuur maken, flora
 weerkunde, en mogelijk paddenstoelen

 do 16.00 tm zo 12.00

 

 

 

 za 16.00 tm di 12.00

 

 Matton-et-Clémency, Frankrijk

 

 

  

 Matton-et-Clémency, Frankrijk

 klik hier

 

 

 

 klik hier

 

 

* helaas komt het weleens voor dat een gekozen bivaklocatie om één of andere reden niet meer te gebruiken is. In dat geval zal ik een andere locatie kiezen die het best past bij het programma bij voorkeur zo dicht mogelijk de eerst gekozen locatie.

 

Huiswerk

Naast de bovenstaande trajecten krijgen jullie ook huiswerk mee:

 • elke week vanaf het eerste weekend in april t/m de laatste week in oktober. In totaal dus 29 huiswerkopdrachten!

Diploma

Als je de gehele opleiding succesvol doorloopt – en ik weet zeker dat je dit gaat lukken! – dan krijg je van ons een diploma.

 

Hoe gaan wij om tijdens Coronamaatregelen en/of (gedeeltelijke) lock-down of soortgelijke situaties

Het Coronavirus heeft ervoor gezorgd dat tijdens de afgelopen twee lesjaren sommige trajecten helaas niet door konden gaan. Deze gemiste trajecten werden vervolgens verzet naar het volgende jaar. Tijdens het eerste Coronajaar hebben we in totaal 3 weekenden gemist (7 dagen) en het tweede Coronajaar 2 weekenden (5 dagen). Helaas kwam dit door opgelegde maatregelen en/of een (gedeeltelijke) lockdown. Hierdoor moesten we soms noodgedwongen onze programma's aanpassen, schuiven met landen/locaties en de te behandelen onderwerpen. De onderwerpen die uiteindelijk werden geëxamineerd hadden altijd voorrang op alle andere onderwerpen waarvoor geen theorie- of praktijkexamen gepland stond. Er werd echter NOOIT geschoven met data en tijden. Ook was er vooraf aan alle deelnemers beloofd; de opleiding zal nooit en te nimmer worden gedowngrade. Ofwel;

 • alle geplande trajecten worden buiten uitgevoerd; geen enkel traject zal dus, in tegenstelling tot sommige andere organisaties, worden vervangen voor online sessies
 • de verdeling van programma’s in NL en het buitenland zal hetzelfde blijven

Deze beloftes gelden uiteraard ook voor toekomstige jaaropleidingen survivalkind.

Wel kan het zijn dat een buitenlands traject kan worden gewijzigd naar een ander land.

De eerder genoemde gemiste weekenden werden vervolgens ingepland als één traject. Ofwel; in een 8-daags en 6-daagse trajecten. Ik heb voor elke groep één extra dag toegevoegd. Dit als dank van mijn kant voor het meeveren tijdens deze ongewone tijd. Via www.datumprikker.nl stelde ik vervolgens een aantal data voor en werd er gekozen voor de data waaraan de meeste personen (en uiteraard hopelijk iedereen) konden deelnemen.

Meer informatie over onze organisatie rondom Corona kunt u lezen in onze algemene voorwaarden die wordt toegestuurd bij een informatie aanvraag of aanmelding via de e-mail.

 

Kosten

De kosten voor deze opleiding bedraagt € 1.375,00. Dit is inclusief alle overnachtingen op de diverse bivaklocaties. Exclusief zijn de eventueel nog aan te schaffen uitrusting, € 29,99 voor het studieboek SAS survival handboek van John Lofty Wiseman, alle maaltijden en drankjes, vervoer (carpoolen met medesurvivors maakt het goedkoper en wellicht ook gezelliger).

 

Betalen in termijnen

Betaling in vijf termijnen is mogelijk. Te weten:

 • Vóór 06-04-2024 € 375,00
 • Vóór 01-05-2024 € 250,00
 • Vóór 01-06-2024 € 250,00
 • Vóór 01-07-2024 € 250,00
 • Vóór 01-08-2024 € 250,00

Verzekering

Een goede verzekering is noodzakelijk als je in de outdoors op pad gaat. Vandaag de dag zijn er gelukkig goede en goed betaalbare mogelijkheden. Een verzekeringsmaatschappij die al jaren een goede dekking biedt is bv Europeesche Verzekeringen. Hierover zal meer informatie in de offerte vermeldt staan.  

 

Kan je een weekend of week niet?

Mocht je bij één of meerdere opleidingstrajecten niet aanwezig kunnen zijn dan lees je hieronder hoe je de gemiste leerstof alsnog tot je kan nemen. Van ons uit zal er geen nieuwe data worden ingepland. Uiteraard kunnen wij wel aangeven wat je precies gemist hebt. Ook zijn er opties om alsnog de vereiste kennis en vaardigheden op te doen:

 • met een medecursist(en) plan je een dagdeel, dag of weekend waarbij diegene jou de leerstof (deels) overbrengt. Voor de persoon die dit leidt heeft het als voordeel dat hij of zij het instructeursvak oefent, maar daarnaast is het ook een goed moment om te kijken of diegene het zelf ook begrijpt en beheerst. Hierbij moet wel gezegd worden dat het onderwerp weerkunde wellicht het lastigste onderwerp is om een ander aan te leren.
 • van het vorige opleidingsjaar zijn er een aantal personen die dit jaar stage gaan lopen. Ik kan hen vragen of iemand wellicht geïnteresseerd is om je het gemiste traject bij te brengen; de stagiair in kwestie heeft inmiddels de kennis en skills. Bij voorkeur vindt dit plaats tijdens de avonduren van een opleidingsweekend, maar misschien is het ook een optie om dit bv op een of meerdere dagen vóór en/of ná een opleidingsweekend uit te voeren of om hiervoor een andere datum/data in te plannen. Bij het laatstgenoemde dien je in overleg met de stagiair een geschikte datum te kiezen.
 • van een aantal opleidingsweekenden is het ook mogelijk om deze in te halen door je in te schrijven voor een losse cursusdag(en), -weekend(en) of -week/-weken die via onze jaaragenda wordt aangeboden. Als voorbeeld; je mist het traject FLORA EN VOEDING dan is het mogelijk om de benodigde kennis op te doen door jezelf in te schrijven voor één of meerdere eetbare planten cursussen. Dit geldt ook voor oa de onderwerpen vuur, diersporen, navigatie en weerkunde mits deze cursusdagen doorgaan. Helaas gebeurt het weleens dat door te weinig aanmeldingen een programma wordt geannuleerd. Zie de afzonderlijk te volgen cursussen op onze jaaragenda. Hieraan zitten wel kosten verbonden. Als deelnemer van deze jaaropleiding survivalkind ontvang je wel 10% korting op al onze aangeboden cursussen.
 • wat tot nu toe het meeste wordt gedaan is dat personen het gemiste leertraject volgend jaar bij een andere groep van de opleiding survivalkind het weekend of de week inhalen.
 • ook is het mogelijk mij afzonderlijk voor één of meerdere dagen in te huren. Ik vraag hiervoor wel een dagprijs en dat is exclusief eventuele bijkomende kosten zoals reiskosten, terrein- en materiaalhuur, etc. Een optie als deze wordt waarschijnlijk interessanter als er meerdere mensen aan deelnemen zodat de kosten gedeeld kunnen worden.

Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden te bedenken. Uiteraard is dit bespreekbaar.  

 

Groepsapp

Er zal een WhatsApp- of Signalgroep worden aangemaakt voor alle survivors die dit willen. Het is echter niet verplicht om in deze groep te komen. Een app-groep stelt je in staat om kennis met elkaar uit te wisselen aan de hand van foto's, video's, documenten, internetlinks, etc. Ook kunnen er vragen aan elkaar worden gesteld en komen er wellicht interessante discussies op gang. Alle officiële berichten van onze kant uit zal uitsluitend per e-mail gaan.  

 

Checklisten; uitrusting en kleding

Wanneer je je definitief hebt aangemeld ontvang je per e-mail een checklist waarin staat vermeld welke uitrusting en kleding je dient te gebruiken. Dit is een uitgebreide informatieve lijst waarop naast het genoemde item ook mijn ervaring staat beschreven en vaak ook een link aanwezig is naar dat betreffende artikel. Aan de hand hiervan hoop ik dat je een goede beslissing kunt maken. Deze lijst is echter niet leidend, want materiaalkeuze is erg persoonlijk. De kosten die je kwijt bent voor de aanschaf van jouw uitrusting en kleding is uiteraard alleen door jou te achterhalen en te bepalen. De één heeft zijn uitrusting al compleet, een ander slechts voor de helft terwijl nog iemand anders uit de groep helemaal niets heeft. Ik adviseer je om dit kostenplaatje voor jezelf helder te krijgen en pas uitrusting aan te schaffen als het zeker is dat deze jaaropleiding survivalkind doorgaat. Uiteraard ontvang je bericht als het minimale aantal aanmeldingen zijn behaald. Dit zal dan tevens op de jaaragenda worden vermeld. Naast de bovengenoemde checklist ontvang je vervolgens voor elk afzonderlijke traject een checklist waarin staat vermeld wat je voor het eerstvolgende traject dient mee te nemen. Deze checklisten worden per e-mail gedeeld.  

 

Boekenlijst

Het enige boek dat je dient aan te schaffen is:

Voordelen

Als deelnemer van deze jaaropleiding kan je genieten van een aantal voordelen. Je ontvangt 10% korting op diverse materialen waaraan wij kunnen komen en op al onze activiteiten. Van deze voordelen kan je uitsluitend tijdens het opleidingstraject gebruik maken. De merken waaraan wij oa kunnen komen zijn Mora of Sweden, Leathermann, Fällkniven, Fiskars, Light My Fire, Therm-a-rest, Exped, Mammut, Helsport, DD Hammocks, MSR, Platypus en SealLine. Voor onze los te boeken activiteiten zie onze jaaragenda.

 

Aantal deelnemers

De opleiding gaat door als 10 personen zich definitief hebben aangemeld. Het maximum aantal deelnemers voor deze opleiding is 25 personen.

 

Begeleiding

De gehele opleidingstrajecten wordt met name door Alwin Papegaaij en – afhankelijk van het aantal deelnemers - eventueel één of meerdere assisterende instructeurs en/of stagiaires begeleidt. Alle instructeurs zijn in bezig van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag).

 

Aanmelden

Je kunt jezelf aanmelden via ons contactformulier of door direct een e-mail te versturen naar wildernisschool@gmail.com. Vermeld je voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mailadres en geef aan dat je je wilt inschrijven voor de jaaropleiding wilderniskind met eventuele andere relevante informatie en/of vragen. Dan wordt de offerte/factuur voor je in orde gemaakt en samen met alle overige informatie zoals oa de checklist en het inschrijfformulier naar je verzonden. Neem de offerte vervolgens aandachtig door om alle ins en outs te weten te komen. Ben je dan nog steeds enthousiast dan kan je de aanmelding definitief maken en zien wij elkaar sowieso tijdens het eerste weekend in april. 

 

Meer informatie

Heb je vragen? Bel gerust naar het telefoonnummer +31 6 12100100 of neem contact met mij op via het contactformulier of via ons e-mailadres wildernisschool@gmail.com. Gelieve geen berichten via de sms, WhatsApp, Signal en/of sociale media te versturen aangezien ik deze nauwelijks gebruik en niet mijn voorkeur hebben als zakelijk communicatiemiddel.

 

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com