HOME
OVER ONS
NIEUWS
Nieuws 2015/2016
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2011/2012
Nieuws 2009/2010
BUSHCRAFT
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

 

 

Survivalpsychologie!

 

Het meest onderschatte deel van een survival; de psychische reacties. Voor een cursus over het aanleren van survivaltechnieken bereiden mensen zich vaak fysiek voor en schaffen diverse materialen aan, maar hoe zit het met de mentale voorbereiding? Is dit überhaupt mogelijk? Wist je dat in veel rapportages van diverse rampen is vastgesteld dat vele overledenen wél over middelen beschikten om hun survival kansen te vergroten, maar deze niet gebruikten. Dat zegt iets over de mentale gesteldheid waarin zij verkeerden. Voor velen dus uitzichtloos.... Daarom belangrijk om ook hieraan aandacht te besteden!


We leven elke dag met rampen. Beleeft vanachter de televisie, krant, smartphone of computer. Door dergelijke situaties onder ogen te krijgen leren we (on)bewust handelingen kennen die gelden voor die situaties. Kijk naar de tsunami van 2004 in de Filipijnen. Je zult daarvan waarschijnlijk geleerd hebben dat als zeewater zich snel terugtrekt in de oceaan onheil voorspeld en je hierdoor snel toevlucht moet nemen in hogere delen van het gebied. Dit kan een gebouw of een nabij gelegen heuvel zijn. Maar hoe zit het met je psychische reactie? Hoe reageer jij als een ramp zich voordoet? Kan je nog rationeel denken en handelen? Raak je in paniek? En als de directe levensbedreiging verdwenen is, ga je dan apathisch voor je uitstaren of kom je in actie om je eigen situatie of die van anderen veilig te stellen? Vragen die hopelijk nooit beantwoordt zullen worden, maar altijd al realistisch zijn.

 

Vrijdagavond 11 april behandelde ik dit onderwerp middels een powerpoint presentatie. Zo probeerde ik inzicht te geven in de vele mentale kwesties die kunnen voortvloeien uit een survivalsituatie op leven en dood. Niet alleen tijdens het moment van de levensbedreigende situatie, maar ook wat de nasleep hiervan kan zijn. Zoals altijd hield ik het programma interactief waardoor er een dynamische interactie ontstond tussen alle aanwezigen. Ik kan terugkijken op een geslaagde avond waardoor ik ook volgend jaar dit onderwerp weer zal behandelen.

 

Vele survivalboeken spreken over de psychologie van survival, maar één boek steekt daar met kop en schouders bovenuit en dat is Survival Psychology van John Leach. Bedoeld voor diegenen die dagelijks met dit onderwerp te maken kunnen krijgen, maar natuurlijk door iedereen te gebruiken is.

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com