HOME
OVER ONS
NIEUWS
Nieuws 2015/2016
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2011/2012
Nieuws 2009/2010
BUSHCRAFT
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

 

 

Onze survival cursus.

 

Je kent het vast van televisie. Survival programma's waarbij mensen overleven in de wildernis met slechts een beperkt aantal materialen op zak in een prachtige natuurgebied. Van 16 t/m 19 oktober 2014 werd in de Belgische Ardennen zo'n survival door een aantal deelnemers aangegaan.

 

Zeven mannen hadden zich aangemeld voor deze survivalcursus. Bijna twee volle dagen overleven in de wildernis. Halverwege oktober is een perfecte periode voor een uitdaging als deze. De temperatuur is natuurlijk wat kouder dan in de zomer, maar het grote voordeel is dat er nauwelijks nog teken zijn, maar wel genoeg voedsel in de natuur te vinden is. Daarnaast vind ik het persoonlijk alleen maar lekker wanneer het wat frisser is. Een kampvuur zorgt natuurlijk altijd voor welbehagen.

 

Er ontstonden verschillende groepen. Een vriendengroep van vier man kozen ervoor om samen hun weekend te beleven. Vaker trokken ze erop uit en dit was een ander avontuur dat zij aangingen. De voorpret naar dit weekend toe was al zeer vermakelijk. Eén persoon had in de aanloop zijn haar laten groeien en verscheen als een ware wilde man ten tonele. Met een volle baard en aardig wat hoofdhaar had hij in ieder geval geen muts en sjaal nodig. Twee andere survivors waren vader en zoon. Zij wilden dit weekend niet alleen beleven zoals het programma voorschreef, maar ook om de band met elkaar aan te halen en te versterken. Iets wat vaker gedaan wordt en zeker helpt. Ook was er iemand die de uitdaging alleen aan ging. Van alle deelnemers was hij diegene die het het zwaarst had. Niet alleen fysiek zwaar zoals het alleen bouwen van de hut, maar ook psychisch. Je staat er alleen voor waardoor je minder afleiding hebt. Eenzaamheid komt vaak om de hoek kijken, maar vooral de confrontatie met jezelf. Je hebt namelijk niemand anders om op terug te vallen. Mijn ervaring is dat je echt na gaat denken over het leven. Waar sta je nu in het leven en waar wil je naar toe? Eigenlijk dus helemaal niet verkeerd om deze gedachten eens diep op je in te laten werken.

 

Naast de nachten is het hongergevoel misschien de ergste kwelling. Althans...de eerste dagen. De ervaring leert dat je na een paar dagen in een ritme komt mits je maar wat te eten hebt. Mentaal en fysiek begin je te wennen aan deze structuur die alleen maar beter wordt. Het belangrijkste is een onderkomen, water tot je beschikking en warmte te hebben door middel van een vuur. Als laatste is voedsel pas belangrijk. En gelukkig was dit er. Denk aan paddenstoelen en bosvruchten wat een goede bron van eiwitten en suikers is. Uit bladeren kon je de broodnodige vitamines halen. Om de survival in mijn ogen compleet te maken had ik ook een aantal levende konijnen bij me die deze mannen zelf moesten slachten. Het is namelijk heel realistisch dat je in een survivalsituatie op jacht zou gaan en vandaar dat deze techniek aan bod moest komen. Een zeer positieve bijkomstigheid vind ik een stukje bewustwording bij dit proces. Het is niet leuk om een dier te doden, maar kijk eens om je heen; het gebeurt letterlijk aan de lopende band en vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Nu gebeurde het door eigen toedoen en werd men bewust van het dierenleed dat hierbij komt kijken. Uiteindelijk genoten de heren wel van een welverdiende maaltijd van zowel geroosterd als gerookt konijn.

 

De tweede nacht is, als zo vaak, vele malen beter dan de eerste. Aanpassingen zijn verricht nadat men erachter is gekomen wat er na de eerste overnachting ontbrak of verbeterd kon worden. En zeker ook omdat men ook met een gevulde maag ging slapen. Wat ook zeker het vermelden waard is dat de vriendengroep het zichzelf erg luxe en makkelijk hadden gemaakt. Met een prachtig bankje van boomstammen voor hun shelter hadden ze een lekker plekje om te zitten. Iets wat heel belangrijk is, maar niet altijd gerealiseerd wordt. Zo konden de mannen 's avonds heerlijk genieten van hun bekertje natuurlijke siroop bij het kampvuur ;-)

 

Ook dit jaar zullen er meerdere survivalcursussen worden georganiseerd. Zie onze agenda voor de programma's met beschrijvingen van de cursusinhoud. De eerstvolgende cursus vindt plaats van 12 t/m 15 maart 2015 en hiervoor zijn nog plaatsen beschikbaar.

 

 

 

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com