HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
Bushcraft dagen
Bushcraft basis
Slachten en koken
Eetbare planten
Vuur
Diersporen
Kaart en kompas
Bushcraft weekenden
Bushcraft weken
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

Slachten en prehistorisch koken


Een dag waarbij we in de huid van onze voorouders kruipen toen het nog normaal was om eigenhandig dieren te slachten. Kip, konijn en vis nemen we onder het mes. U leert wat u van deze dieren kunt eten. Dit voedsel gaan we vervolgens met behulp van hedendaagse en prehistorische kooktechnieken bereiden tot heerlijke, maar eenvoudige gerechten.

 

Gezamenlijk bouwen we onze bivak op, halen we brandhout uit het bos en maken twee kampvuren. Dan volgt een demonstratie vis schoonmaken en fileren waarna een ieder met zijn of haar eigen forel of makreel aan de slag gaat. Eenmaal klaar dan leggen we de vis in de rooktipi en leert u van deze prachtige conserveringstechniek. Vervolgens gaan we met de kippen verder. Hiervan maken we een kippensoep aangevuld met seizoensgroenten. Het konijn wordt door middel van twee andere technieken bereid namelijk door te roosteren aan een spit en met een andere veel primitievere techniek. Tijdens het schoonmaken besteden we natuurlijk ook aandacht aan de anatomie. Persoonlijk vind ik dit het minst leuke programma aangezien het niet leuk is om een dier te doden, maar aan de andere kant voel ik mij wel verplicht om deze handelingen uit te kunnen voeren aangezien ik een vleeseter ben. Ik zou hypocriet zijn als ik dit niet zou durven. En hierin schuilt een leermoment, want zo wordt je bewust van het dierenleed dat erachter zit. Ik van mening dat elke vleeseter hun eigen vlees een keer of regelmatig zelf moet slachten om te ervaren hoe dat is. Ik denk dat veel meer mensen dan vegatariër worden.

 

Het is een zeer intense ervaring waarbij ik hoop dat mensen de juiste technische handelingen aanleren en vervolgens bewuster met vlees zullen omgaan. Uit ervaring is gebleken dat dit regelmatig gebeurt. Oud cursisten die minder vlees zijn gaan eten en bewuster vlees inkopen zoals niet teveel of biologisch, maar ook moeite doen om de afkomst van het vlees te achterhalen. Enkelen zijn zelfs vegatariër geworden.

 

 

 OVERIGE INFORMATIE
 Locatie                  
 Nederland, Kerkwerve (Zeeland)                                                    

 Data 2023

 

 01-04-2023

 02-07-2023

 14-10-2023

 Tijd van 09.30 uur tot ±18.00/19.00 uur
 Kosten

 € 99,- per persoon

 Aantal deelnemers
 minimaal 8 - maximaal 20
 Inclusief diner
 Exclusief lunch, drankjes, vervoer en verzekeringen
 Lees een verslag 12-07-2011 en 16-03-2013
 Aanmelden klik hier

 

 

Dit programma kan helaas last-minute worden geannuleerd als er een vuurverbod op de betreffende locatie van kracht is. De volgende website is hierin leidend www.natuurbrandrisico.nl en kan met het uur veranderen. Bij de codes groen, lichtgroen en geel kan de activiteit doorgaan, maar bij de codes oranje en rood mogen we helaas geen vuur meer stoken. Mocht dit laatste het geval zijn dan zal er een andere datum worden geprikt om deze cursus alsnog te organiseren.

 

 

Cursusinhoud

 • de rooktipi en/of rookton
 • eenvoudig spit maken
 • vis schoonmaken (één per persoon)
 • kip slachten en schoonmaken (één kip op ongeveer drie personen)
 • konijn slachten en schoonmaken (één konijn op ongeveer drie personen)
 • demonstratie vis fileren
 • uitbenen van de kip of het konijn
 • wat te consumeren van deze dieren zoals vlees, organen, bloed etc.
 • vis roken in een rooktipi
 • kippensoep maken
 • konijn aan het spit
 • konijn op een andere manier grillen
 • aardappelen poffen

 

Citaten uit ons gastenboek

 

29-10-2012 | Slachten is een oergedrag wat mensen altijd hebben gedaan. Het slachten was voor mij persoonlijk een onderdeel om nog meer back to basic te gaan, meer richting het "oergevoel". Leerzaam om mee te maken is dat wanneer het dier zijn leven ontnomen is je bijna automatisch overschakeld naar de gedachten dat het vlees is ........ Rob

 

19-10-2011 | Het was lang zoeken naar iemand die me kon leren hoe je netjes van een intact dier tot een stuk eetbaar vlees komt: slachten. Het was een zekere nieuwsgierigheid en een gevoel van verantwoordelijkheid als vleeseter om dat proces te kennen.... Martin

 

 

   

   

 

   

 

 

   

   

 

   

 

   

 

   

   

 

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com