Slachten en prehistorisch koken in het Veerse bos.
Op zondag 23 maart werd op een nieuwe locatie in Zeeland het programma slachten en prehistorisch koken uitgevoerd. Haan, konijn en forel waren de dieren die ons zouden voeden. Geen leuke handeling om deze dieren van het leven te beroven, maar ik vind wel dat je als vleeseter deze werkwijze moet kennen. Het maakt je bewust van het dierenleed dat achter het stukje vlees op je bord verscholen ligt, herleef je het gevoel en verneem je kennis die onze voorouders ook hadden.
Behalve een groep geïnteresseerde deelnemers was er ook een tv-crew aanwezig. Melk en Honing wil in een uitzending deze cursus verwerken en ze waren met name geïnteresseerd waarom de cursisten voor een dergelijk onderwerp kiezen. Om deze reden werd niet alleen ik, maar ook enkele deelnemers geïnterviewd. Uiteraard is dit alles in goed overleg gegaan.
Bij aankomst bouwden we gezamenlijk het kamp op. Een zitgedeelte moest worden gemaakt evenals een tafel, rooktipi met rooster en uiteraard moest er wat brandhout verzameld worden. Zo ontstond in korte tijd een bivak dat van alle gemakken voorzien was en kon het daadwerkelijke programma beginnen. Nadat een ieder een forel had schoongemaakt werden deze in de rooktipi gelegd. Deze manier van bereiden zou namelijk de meeste tijd in beslag nemen. Vervolgens was het de beurt aan de kippen en daarna de konijnen. Tijdens het villen en schoonmaken gaf ik aanwijzingen waar nodig was en liet ik zien wat je van deze dieren kunnen eten. Wat is welk orgaan? Hoe bereid je dat? Op dit soort vragen gaf ik antwoord. Nadat al het vlees in moten was gesneden konden we het op simpele, prehistorische manieren klaarmaken. En dit alles werd tot ongeveer 16.00 uur op de voet gevolgd door de cameraploeg.
Voor het eerst had ik een traditionele kleipot van Colombiaanse indianen bij me. Een geweldige manier om te testen tijdens dit programma. Alles van deze pot is puur natuur en een soortgelijke kookpot zou je zelfs in Nederland nog kunnen maken. De oudste haan, die het meest taaie vlees had, werd in deze pot bereid. Het resultaat was heerlijk mals vlees! Fantastisch om van zo'n oude haan, die een lang leven op een boerderij had, toch een smakelijke maaltijd te kunnen maken. De Dutch Oven en andere metalen pannen gaan voorlopig even in opslag, want deze kookpot bevalt mij zeer goed.
Voor de huur van het terrein in het Veerse Bos nog een speciaal bedankje aan Staatsbosbeheer.