Zijn passie is het bezoeken van de mooiste en meest ruige stukken wildernis die er nog te vinden zijn en het najagen van kennis en vaardigheden die jager-verzamelaars tijdens hun nomadisch bestaan hadden. Hij heeft twee weken lang kunnen proeven van de leefwijze van een Samische rendierhouder zoals die vandaag de dag is en heeft hij een aantal dagen bij de oudste clan van de Maori's geleefd, waar hij, na een ceremonieel ontvangst volgens de oude traditie, tribe member van is. Zijn liefde voor de natuur was ook terug te zien voor zijn inzet bij de milieuorganisatie Greenpeace waar hij ruim 13 jaar activist was en hij heeft een klein jaar vanuit een dierenasiel honden heropvoed.
Tijdens het begeleiden van programma's kan Mark erg genieten van het onderlinge contact, het overbrengen van leerstof en het groepsproces. Mark begeleidt vele activiteiten zelf, maar met regelmaat worden ook andere volwaardige instructeurs ingezet. De meesten van hen heeft hij zelf opgeleidt tijdens onze
jaaropleiding tot wildernisgids. Een aantal van hen worden hieronder voorgesteld. Ook kan het zijn dat u tijdens onze programma's stagiairs van dezelfde opleiding tegenkomt.

Kornel Taapke
Kornel Taapke is hoofdinstructeur bij Wildernisschool Outback.
Kornel is geboren op 29 juli 1976 en werkt in het dagelijks leven bij een sociale werkvoorziening in de groensector. Daarnaast organiseert en begeleidt hij actieve weekenden voor mensen met een beperking.
Sinds de middelbare school is hij actief als buitensportinstructeur en doet hij dit vooral graag met bijzondere groepen. Ook tijdens zijn HBO-opleiding tropische bosbouw bleef hij actief in de buitensport. Deze studie heeft hem de nodige buitenland ervaring gebracht. Na zijn studie heeft hij een paar jaar als beroepsmilitair bij het Korps Mariniers gediend. Dit Korps opereert overal ter wereld en onder extreme omstandigheden. Zo kent hij zelf een survival verhaal aangezien hij is neergestort in een helicopter. Kornel is getraind op bijna alle continenten en heeft gewerkt onder extreme omstandigheden. Hij heeft hier veel kennis en
ervaring opgedaan die hij graag met anderen wilt delen.
Zijn twee grote passies is lopen en bos. Lopen doet hij graag met of zonder rugzak en het liefst zo ver mogelijk. Hardlopen hoort daar ook bij en wanneer hij de 60 km gepasseerd is krijgt hij pas echt de smaak te pakken.

Maarten Tigchelaar
Maarten Tigchelaar is instructeur bij Wildernisschool Outback.
Maarten is geboren op 1 juli 1977. Van jongs af aan was Maarten in de natuur te vinden. Op 'expeditie' in de Schoolsteegbosjes en Den Treek, bomen klimmen, diersporen volgen, hutten bouwen en met verrekijker om op zoek naar buizerdnesten en uilenholen. Op de basisschool gaf hem dat de bijnaam ‘mannetje buitenspeler’. Ondanks dat hij ervan droomde om bioloog, archeoloog of ontdekkingsreiziger te worden, bracht het leven hem via de studie bedrijfseconomie in de organisatie advieswereld. Buitenleven bleef echter altijd lonken en in zijn vrije tijd en tijdens reizen was hij daar dan ook veel te vinden.
In 2018, na een opleiding tot sjamanistisch gids, maakte hij werk van zijn grote droom om weer terug te keren naar het ‘mannetje buitenspeler’ in hem. En na krap 15 jaar in de advieswereld sloeg hij het roer om. Hij stopte
als directeur van een internationaal opererend leiderschap bureau en volgde zijn eigen pad. Het pad bracht hem via verschillende cursussen en workshops over bushcraft, survival, dierensporen en navigatie op de jaaropleiding tot wildernisgids. Deze heeft hij in 2020 succesvol afgerond. Sindsdien heeft hij zich verder verdiept in onderwerpen zoals dierensporen, eetbare planten en expeditie planning. Tegenwoordig neemt hij professionals in Nederlandse organisaties mee op avontuurlijke hikes door West-Europa (zodra Covid het toestaat). Hij noemt dat “ReNature with Nature”. Ook werkt hij als adviseur Leren & Ontwikkelen bij ProRail.
Sinds 2019 is Maarten actief als instructeur tijdens diverse cursussen. Je kunt hem dus wellicht als instructeur, maar ook nog als deelnemer tegenkomen, want hij breidt nog elke dag zijn kennis verder uit.

Mayra van Teeffelen
Mayra van Teeffelen is instructrice bij Wildernisschool Outback.
Mayra is geboren op 26 augustus 1982. In het dagelijks leven is ze fysiotherapeut in een eerstelijnspraktijk, waarbij ze zich vooral richt op ouderen en neurologie.
Als kind was Mayra al vaak buiten te vinden. Het liefste was ze aan het klimmen in bomen, kikkerdril zoeken of plantjes en beestjes bestuderen. In haar middelbare school en studietijd is dat alles ver weggezakt. Toen een vriendin vroeg of ze een weekend mee ging om in het bos te slapen, was het vuur weer aangewakkerd. Meteen daarna is ze verder gegaan met verschillende cursussen bij ons bedrijf. Zo heeft ze bushcraft 1 t/m 3 gedaan, meerdere cursussen eetbare planten gevolgd en heeft ze de jaaropleiding tot wildernisgids met succes afgerond. In 2020 is ze gestart
met een opleiding voor diersporen.
Mayra’s passie ligt vooral in diersporen zoeken en het buiten bezig zijn. Samen met haar man maakt ze regelmatig wandelingen in de bossen en op de heide. Als er nog tijd over is traint Mayra voor ⅛ ste triathlons, waar ze al haar overige energie in kwijt kan.

Alwin Papegaaij
Alwin Papegaaij is instructeur bij Wildernisschool Outback.
In het dagelijks leven herontwerpt Alwin alledaagse producten zoals tapijt, matrassen en bureau’s zodat deze volledig recyclebaar en zonder giftige stoffen zijn. De duidelijke invloed van de mens op de natuur, zoals verdroging, opwarming, maar ook de grote hoeveelheid afval dat achterblijft, werkt als een extra aanjager om te werken aan deze uitdagingen, voor een schonere wereld.
Alwin heeft vanuit huis altijd de liefde voor de natuur meegekregen, welke nootjes kan je eten en wat kan je van fluitekruid maken. De echte liefde voor de natuur is ontstaan toen hij na vele jaren toch de stap maakte om in 2018 de basiscursus bushcraft bij ons te doen. Vandaag de dag gaat hij vaak samen met zijn dochtertje de natuur in om kruiden en plantjes te plukken om op brood te doen voor naar
school waarmee bewust de passie voor natuur al vroeg wordt overgedragen. Daarnaast gaat hij er heel graag op uit om te wandelen en kamperen in de natuur. Het liefst met zo min mogelijk voorzieningen om zoveel mogelijk tot rust te komen.
Sinds 2019 is Alwin actief als assistent instructeur tijdens voornamelijk onze survivalweekenden, maar je kunt hem wellicht ook een keer tegenkomen tijdens onze eetbare planten cursussen of als deelnemer tijdens programma’s waarin hij zijn kennis verder aan het uitbreiden is.

Carl Van den Brande
Carl van den Brande is assistent instructeur bij Wildernisschool Outback.
Carl was als kind veelal in bomen of in
zijn kayak in poldersloten te vinden. Kamperen deed hij zoveel mogelijk in het wild of bij de
boer, liefst bij water of in de bergen.
Tijdens zijn studie sloot hij zich aan bij SVAC Yeti, een bergsportvereniging, waardoor hij vaak en langdurig in de bergen te vinden was. Iedere keer als hij terugkeerde in deze wereld en na enkele dagen op hoogte in rots, sneeuw en ijs te hebben geleefd, was dit zo'n verademing dat hij zich steeds meer voor het buitenleven is gaan interesseren. Buitensport, natuurfotografie en overlevingstechnieken uitproberen waren mooie redenen om het bos in te duiken.
Na zijn studie was hij allround buitensport instructeur voor diverse organisaties en (her)ontdekte hij naast het klimmen
ook het kayakken, duiken/snorkelen, mountainbiken en zeilen. Bij het Greenpeace klim- en kanoteam leerde hij zijn vaardigheden in te zetten voor acties met doelstellingen over natuurbehoud en maatschappelijke verantwoordelijkheid. In dezelfde periode begon zijn huidige werk bij Bever Zwerfsport waardoor hij inmiddels een schat aan materiaal kennis heeft gekregen.
De laatste jaren staat bushcraft centraal in zijn leven omdat het zijn interesses bij elkaar brengt in één enkele levenshouding, namelijk; in harmonie leven met de natuur. Nieuwsgierigheid, creativiteit en respect hebben voor het natuurlijke proces zijn eigenschappen die hij graag ontwikkelt, ook om ze door te kunnen geven aan volgende generatie!
Naast assistent instructeur zijn Carl en Mark al enige jaren bevriend met elkaar. Bij het Greenpeace actieteam hebben ze elkaar leren kennen.
U kunt Carl tijdens de bushcraft cursussen, de survivals en/of trektochten tegenkomen.

Ruud Knol
Ruud Knol is paddenstoelengids bij Wildernisschool Outback.
Ruud is lid van de NMV (Nederlandse Mycologische Vereniging) en één van de medewerkers aan het nationaal monitoringsproject. Bovendien werkt hij mee aan het karteren van paddestoelen; een project dat al tientallen jaren gaande is en
dat een gegevensbestand van inmiddels meer dan één miljoen waarnemingen heeft opgeleverd! Ruud is ook paddestoelen-
gids bij het IVN (vereniging voor natuur- en milieueducatie) en verzorgt hij diverse lezingen door het hele land.
Zijn allereerste kennismaking met paddestoelen dateert uit de jaren vijftig toen hij samen met zijn ouders, broer en zussen op zoek ging naar eetbare paddestoelen. De geur van gefruit eekhoorntjesbrood en
cantharel met knoflook en een uitje vergeet
hij nooit! Zijn basiskennis op het gebied van paddestoelen heeft hij opgedaan bij het IVN en de KNNV (vereniging voor veldbiologie).
In één dag zal Ruud ons wegwijs maken in de mystieke wereld van de paddestoel en met name de eetbaarheid en giftigheid daarvan. Dit gebeurt d.m.v. een diapresentatie waarin we veel soorten te zien krijgen en tijdens een wandeling. Op deze cursusdag zullen we echter geen paddestoelen voor consumptie verzamelen.
Tijdens de bushcraftdag eetbare paddenstoelen zult u Ruud ontmoeten.