HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
Uitrusting
Basistraining
Navigatie
Shelter en tools
Flora en voeding
Fauna en diersporen
Trektocht Frankrijk
Paddenstoelen
Trektocht Zweden
Trektocht Schotland
Eigen onderneming
Sneeuwgebieden
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

Flora en voeding

 

 

 

Burgh-Haamstede, Nederland

Je bent wat je eet

 

Wat groeit en bloeit er nu allemaal om ons heen? Wat kan je ermee? Inmiddels heb je al kennis gemaakt met diverse planten en bomen, maar dit weekend duiken we er dieper en langer in. We gaan daarbij voornamelijk in op de eetbare delen, maar schuwen niet om giftige en soms medicinale planten te behandelen. Het onderwerp voeding betrekken we hier natuurlijk bij. Niet alleen de voedingselementen diepen we uit, maar ook van de samenstelling van maaltijden tijdens tochten tot aan diverse bereidingswijzen. Om optimaal te kunnen functioneren dient je voeding evenwichtig zijn. Dit is geen hogere wiskunde, maar wel noodzakelijk om te weten wat je nodig hebt en bewust te worden van wat voeding met je doet.

 

Voeding uit de natuur heeft voor mij behalve charme ook grote meerwaarde. Met deze kennis hoef ik geen groentes van thuis mee te nemen, maar kan ik deze gewoon uit de vrije natuur verzamelen. Delen van planten die eetbaar zijn kun je op een bepaalde manier integreren bij een maaltijd terwijl sommigen weer geschikt zijn voor een heerlijke thee of koffie. Zodoende kan je een maaltijd samenstellen die niet alleen voedzaam en gezond is, maar ook nog eens (deels) gratis. De eerste dag verblijven we in Burgh-Haamstede waar je de mogelijkheid hebt om aanvullend voedsel te verzamelen voor ons diner. We hebben deze avond namelijk een tapasavond. Velen zullen thuis al iets hebben bereidt, maar wellicht mis je nog een ingrediënt om je tapas compleet te maken. Dag twee rijden we naar Oostvoorne/Rockanje waar we een volle dag eetbare planten gaan behandelen. De plantenstudie is een onderwerp die voor het examen wellicht de meeste studie-uren van je vergt. Sommigen besluiten voorafgaand of tijdens deze jaaropleiding één of meerdere eetbare planten cursussen te volgen om de leerstof goed in het geheugen te krijgen. Na dit traject zullen we in Duitsland, Frankrijk en Schotland/Zweden verder gaan met het integreren van natuurlijk voedsel bij onze maaltijden.

 

Opleidingsinhoud

  • voor de geïnteresseerden; bij aankomst op de eerste dag gaan we vissen op de Oosterschelde, het Grevelingen meer of de Noordzee waarna je de volgende ochtenden of avond zelf kunt proberen een smakelijke vis te vangen
  • het determineren van wilde planten waarbij we twee of drie planten zeer uitgebreid gaan determineren
  • ongeveer 50 eetbare planten worden dit weekend behandeld
  • ongeveer 10 eetbare zeewieren worden behandeld
  • een aantal eetbare zeevruchten
  • boekadvies over het determineren van zeewieren en zeevruchten
  • u ontvangt een informatieve overzichtslijst van alle behandelde zeewieren, zeevruchten en planten
  • tijdens de wandeling is het mogelijk voedsel te verzamelen om onze maaltijd mee te verrijken
  • de huiswerkopdracht was om thuis voorbereidingen te treffen of een gerecht te maken waarin wild natuurlijk voedsel zit verwerkt en dit tijdens het diner als tapasavond gaan nuttigen
  • wederom een blok weerkunde

Literatuur
Als determineergids of naslagwerk zijn deze boeken aan te raden:

  • de absolute plantendetermineerbijbel is de Heukels' Flora van Nederland door Ruud van der Meijden, maar zal voor een beginner door de terminologie moeilijk zijn om mee te werken
  • niet te vergelijken met de Heukels door een andere manier van determineren, maar ook erg gewaardeerd de Veldgids Nederlandse Flora van Henk Eggelte
  • als 'snel' determinatiegids kan ik de Nieuwe Bloemengids van Richard Fitter of de Nieuwe Plantengids voor onderweg van Thomas Schauer aanraden
  • geen determineerboek, maar wel een prachtig naslagwerk bestaand uit 5 boeken de Nederlandse Oecologische Flora met als ondertitel Wilde planten en hun relaties door Eddy Weeda, Rein Westra, Chiel Westra en Taco Westra
  • een goede en zeer informatieve website met videodeterminatie Flora van Nederland

Voor informatie over eetbare planten kan ik met volle overtuiging 200 eetbare wilde planten aanraden van Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann en Roland Spiegelberger. Dit boek is een afgeleide van het Duitstalige boek Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen van dezelfde auteurs die maar liefst 2000 planten behandeld.

 

 

Zeer makkelijk zijn de instant maaltijden, maar is dat altijd nodig?

 

 Kennis van natuurlijke voeding samen met slechts een bouillonblokje en aardappelpuree doet wonderen!

 

Het lijkt onsmakelijk, maar is dat waar?

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com