HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
SURVIVAL
VOEDING
MET KINDEREN
JAAROPLEIDING
Uitrusting
Basisweekend
Navigatie
Shelter en tools
Flora en voeding
Fauna en diersporen
Trektocht Frankrijk
Paddenstoelen
Trektocht Zweden
Trektocht Schotland
Eigen onderneming
Sneeuwgebieden
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

Flora en voeding

 

 

 

Burgh-Haamstede, Nederland

Je bent wat je eet

 

Wat groeit en bloeit er nu allemaal om ons heen? Wat kan je ermee? Je leert diverse planten en bomen kennen en we gaan voornamelijk in op de eetbare delen, maar schuwen niet om giftige en medicinale planten te behandelen. Het onderwerp voeding betrekken we hier natuurlijk bij. Niet alleen de voedingselementen diepen we uit, maar ook van de samenstelling van maaltijden tijdens tochten tot aan diverse bereidingswijzen. Om optimaal te kunnen functioneren dient je voeding evenwichtig zijn. Dit is geen hogere wiskunde, maar wel noodzakelijk om te weten wat je nodig hebt en bewust te worden van wat voeding met je doet.

 

Voeding uit de natuur heeft voor mij behalve charme ook grote meerwaarde. Met deze kennis hoef ik geen groentes van thuis mee te nemen, maar kan ik deze gewoon uit de vrije natuur verzamelen. Alle delen van planten die eetbaar zijn kun je op een bepaalde manier integreren bij een maaltijd, maar natuurlijk kan je van diverse soorten ook heerlijk thee of zelfs koffie maken. Dit alles is niet alleen lekker, voedzaam en gezond, maar ook nog eens gratis. De eerste dag verblijven we in Burgh-Haamstede waar we divers aanvullend voedsel gaan verzamelen voor ons diner. Dag twee rijden we naar het soortenrijke bos van Oostvoorne/Rockanje voor een volle dag over uitsluitend eetbare planten. De plantenstudie is waarschijnlijk één van de onderwerpen die voor het examen de meeste studie-uren van je zal vergen. Je zult niet de eerste zijn die naast deze jaaropleiding verschillende of zelfs alle eetbare planten cursussen volgt om de leerstof goed in je geheugen te krijgen. Na dit traject zullen we in Duitsland, Frankrijk en Schotland/Zweden verder gaan met het integreren van natuurlijk voedsel bij onze maaltijden.

 

 

Opleidingsinhoud

  • voor de geïnteresseerden; bij aankomst op de eerste dag gaan we vissen op de Oosterschelde, het Grevelingen meer of de Noordzee waarna je de volgende ochtenden of avond zelf kunt proberen een smakelijke vis te vangen
  • het determineren van wilde planten
  • ongeveer 50 eetbare planten worden dit weekend behandeld
  • ongeveer 10 eetbare zeewieren worden behandeld
  • eetbare zeevruchten en schaaldieren
  • advies over het determineren van zeewieren, zeevruchten en schaaldieren
  • u ontvangt een informatieve overzichtslijst van alle behandelde zeewieren, zeevruchten, schaaldieren en planten
  • tijdens de wandeling verzamelen we natuurlijk voedsel om onze maaltijd mee te verrijken
  • verschillende gerechten maken van verzamelde planten gecombineerd met ingekocht voedsel
  • weerkunde; vervolg op het afgelopen traject waarbij een korte herhaling, meer theorie zoals de frontale depressie en hoe de flora reageert op het weer, diverse opdrachten en een toets aan bod komt

Literatuur
Als determineergids of naslagwerk zijn deze boeken aan te raden:

  • de absolute plantendetermineerbijbel is de Heukels' Flora van Nederland door Ruud van der Meijden, maar zal voor een beginner door de terminologie moeilijk zijn om mee te werken
  • niet te vergelijken met de Heukels door een andere manier van determineren, maar ook erg gewaardeerd de Veldgids Nederlandse Flora van Henk Eggelte
  • als 'snel' determinatiegids kan ik de Nieuwe Bloemengids van Richard Fitter of de Nieuwe Plantengids voor onderweg van Thomas Schauer aanraden
  • geen determineerboek, maar wel een prachtig naslagwerk bestaand uit 5 boeken de Nederlandse Oecologische Flora met als ondertitel Wilde planten en hun relaties door Eddy Weeda, Rein Westra, Chiel Westra en Taco Westra
  • website Flora van Nederland

Voor informatie over eetbare planten kan ik met volle overtuiging 200 eetbare wilde planten aanraden van Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann en Roland Spiegelberger. Dit boek is een afgeleide van het Duitstalige boek Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen van dezelfde auteurs die maar liefst 2000 planten behandeld.

 

 

Zeer makkelijk zijn de instant maaltijden, maar is dat altijd nodig?

 

 Kennis van natuurlijke voeding samen met slechts een bouillonblokje en aardappelpuree doet wonderen!

 

Het lijkt onsmakelijk, maar is dat waar?

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | info@wildernisschool.nl