HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
SURVIVAL
VOEDING
MET KINDEREN
WILDERNISREIZEN
JAAROPLEIDING
Uitrusting
Basisweekend
Navigatie
Shelter en tools
Flora en voeding
Fauna en diersporen
Trektocht Frankrijk
Paddenstoelen
Trektocht Zweden
Trektocht Schotland
Eigen onderneming
Sneeuwgebieden
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

Eigen onderneming

 

 

 

Deze eigen onderneming dient buiten Nederland plaats te vinden
Oefening baart kunst

 
Je bent zover om zelfstandig een tocht voor te bereiden en uit te voeren. Een paar keer heb je dit tijdens de opleiding voor een korte periode gedaan, maar nu is het tijd om dit zelfstandig van A tot Z voor te bereiden en uit te voeren. Minimaal 72 uur dient deze tocht te duren en je dient zelf als leider op pad te gaan. Dit mag alleen, maar ook met één of meerdere personen. Bv met een vriend, vriendin, familielid, kennis, etc. Ga je met meer personen op pad dan dien je wel zelf de tocht te plannen en als reisleider in alle facetten te fungeren. De invulling van de tocht qua onderwerpen en thema's is geheel aan jou.
 
Wellicht is dit toch wel één van de hoogtepunten van deze opleiding tot wildernisgids; het zelfstandig plannen en uitvoeren van een tocht in een land en gebied naar keuze. Vooropgesteld; dit is een advies, maar je hebt dus de mogelijkheid om met feedback een eigen onderneming op poten te zetten en nadien deze samen met mij te evalueren. Ik twijfel er niet aan dat je dit tot een succes kunt brengen, want je hebt inmiddels alle kennis en vaardigheden om dit succesvol te voltooien. Je bent daartoe nu in staat. Maak er wat moois van. Precies zoals jij het wilt. Het is de bedoeling dat jij en eventueel de personen die je meeneemt op en top gaan genieten. Als je eenmaal klaar bent met de gehele planning dan plannen we samen een moment in om de onderneming te bespreken. Dit zal niet via de mail gebeuren, maar face-to-face. En mocht dat niet mogelijk zijn; dan telefonisch. Zo kan ik kijken of de planning realistisch en haalbaar is en kan ik je wellicht nog tips en tops meegeven. Er zijn wel een aantal voorwaarden namelijk; deze tocht dient:
 1. minimaal 72 uur en maximaal 240 uur te duren
 2. buiten Nederland plaats te vinden
 3. in zo afgelegen en onherbergzaam mogelijk gebied te zijn
 4. je dient je eigen route te bepalen dus geen bestaande route of paden te volgen
 5. mits mogelijk; plan een route die zoveel mogelijk van de gebaande paden afwijkt. Zodoende leer je pas echt werken met je kaart en kompas. 

De invulling van je eigen onderneming is totaal aan jou. Je kunt ervoor kiezen om er uitsluitend een wandeltocht van te maken waarbij je een x aantal kilometers per dag aflegt of tijdens het wandelen andere activiteiten uitvoert. Om een paar voorbeelden of ideeën te geven:

 • een wandelvakantie
 • een meerdaagse bivak waaruit je dagtochten of activiteiten doet
 • er een florareis van maken waarbij je flora gaat determineren
 • er een faunareis van maken waarbij je wild probeert te spotten en diersporen gaat determineren
 • een visreis van maken waarbij je vis probeert te vangen die wel of niet als maaltijd wordt bereid
 • een fotografiereis van maakt
 • een reis met een combinatie van het bovenstaande
 • en zo zijn er ongetwijfeld nog vele andere voorbeelden te noemen

Het samen doornemen van je plan en risicoanalyse gebeurt uitsluitend via een fysieke ontmoeting voorafgaand aan een opleidingstraject. Als voorbeeld; het traject shelter en tools begint donderdag om 20.00 uur. Dan is het mogelijk om vooraf om bv 16.00 uur af te spreken om je voorbereiding samen door te nemen. Tijdens en na het programma is het niet mogelijk om een tijdsafspraak te maken. Tot slot; je bent zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van je eigen onderneming; wij kunnen daarvoor niet aansprakelijk worden gemaakt.

 

 

Opleidingsinhoud

 • je eigen tocht in de wildernis voorbereiden; van het bepalen van het land, het gebied, de activiteiten, overnachtingsplekken, etc.
 • maken van een routeplan
 • maken van een noodplan 
 • maken van een risicoanalyse
 • uitvoeren van deze onderneming
 • evaluatie
 

Hoewel niet voorspelt sloeg het weer in Schotland toch ineens om...

 

Hoe goed je planning ook is; helaas ontkom je er niet aan dat je alsnog voor onverwachtse momenten komt te staan. Je bent namelijk afhankelijk van de informatie die je op dat moment hebt (die niet altijd juist is) en altijd onder invloed bent van de weersomstandigheden. In Nieuw Zeeland ging de route aan de andere kant van de rivier verder terwijl dit, raar maar waar, niet duidelijk op de kaart stond aangegeven. De hoge waterstand was hiervan waarschijnlijk de oorzaak...

 

Probeer je risicoanalyse zo goed en uitgebreid mogelijk te maken zodat je bewust bent wat de risico's zijn tijdens je onderneming. Beren, zoals hier in Roemenië, zijn een potentieel gevaar. 

 

....maar feit is dat de teek een veel groter gevaar vormt. Alle zwartjes stipjes op deze foto zijn teken die een ieder na één doorgang van zo'n 15 meter tussen de varens in Schotland opliep.

 

Eén van mijn eerste tochten in een regenovergoten Noorwegen

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com