HOME
OVER ONS
NIEUWS
Nieuws 2015/2016
Nieuws 2014
Nieuws 2013
Nieuws 2011/2012
Nieuws 2009/2010
BUSHCRAFT
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

 

 

Onze leerzame bushcraftweek in België.

 

Alle weekprogramma's zijn wat mij betreft de mooiste programma's die er zijn. Ik doel dan niet alleen op de activiteiten die worden uitgevoerd, maar vooral ook op de natuur die voor een aantal dagen mijn thuis is geworden. Ik word tot in mijn diepste kern geraakt door het natuurlijke leven en ritme. Ik word dan meer bewust van de flora en fauna om mij heen en hoe deze zich ontwikkelen of bewegen. Juist omdat ik ieder moment van de dag ermee geconfronteerd wordt. Mijn dromen zijn kraakhelder en dan besef ik het weer....dit is thuis.

 

Dit is zoals ik het ervaar. Vooral tijdens de rustmomenten die ik heb. Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken en dat is maar goed ook. Een ieder mag hier aanwezig zijn zoals diegene dat wil en dat is meteen mijn doelstelling tijdens mijn programma's. Een ieder de natuur laten beleven die het beste bij hem of haar past. Op welke manier dan ook. Dit alles aangevuld met een grondige leer over het onderwerp bushcraft. 

 

De natuur is het decor en in dit 5-daagse programma leer ik cursisten over het onderwerp bushcraft. Een breed scala aan onderwerpen passeren de revu zoals de vier basisvaardigheden die er zijn. Tijdens een week als deze duiken we dieper in de materie dan bv de weekendcursussen die ik heb. Zo maakt een ieder zijn of haar eigen vuurboog waarmee uiteraard geprobeerd wordt vuur te creëren. In deze groep lukte het bijna de helft van de aanwezigen met deze magische techniek. Daarnaast is er de kamproutine die sterk wordt ingeprend. De zorg voor het kampvuur, want er moet iedere keer genoeg hout zijn voor de avond en ochtend. Daarmee leren cursisten het juiste hout te herkennen. Aan het einde van de week is dit goed te zien. De best brandende houtsoorten worden gestookt. De zorg om water. Bronwater stroomt binnen 10 meter langs onze bivak wat drinkbaar is. Voor een lekkere kop koffie of thee moet dit toch eerst heet worden. Een grote pan met water wordt boven het vuur gehangen en dit gaat met de dag beter en sneller. Het weer. We hebben er altijd mee te maken, maar na een cursus weerkunde wordt het wel erg leuk om naar de wolken te kijken, hoe zij zich ontwikkelen en daaraan een weersvoorspelling te koppelen. Diersporen. Welke zijn er? Welke dieren kunnen dit achterlaten? Ook lynx? Jazeker....ook lynx. Nagelkrassen op een boom. Van een das. Een uitgegraven wespennest. Door een das gedaan? Alles krijgt zo zijn plekje. Misschien niet meteen, maar vroeg of laat gebeurd dat. Heerlijk om zo in de natuur te staan.

 

Hieronder zie je een aantal foto's van deze bushcraftweek die plaatsvond in Bertogne in de Belgische Ardennen van 21 t/m 26 juli. Voor meer foto's ga je naar onze Facebook-pagina. In oktober zal onze laatste bushcraftweek van dit jaar plaatsvinden. Een mooie maand, want we kunnen onze maaltijden dan goed aanvullen met de vele paddenstoelen die dan groeien. Er zijn nog plaatsen vrij. Zie www.indeoutback.nl/bushcraft-belgie.html voor meer informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com