HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
Bushcraft dagen
Bushcraft basis
Slachten en koken
Eetbare planten
Vuur
Diersporen
Kaart en kompas
Bushcraft weekenden
Bushcraft weken
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

Bushcraft basis


Tijdens deze dag leren wij je de basiskennis en -vaardigheden van bushcraft en survival aan. Denk hierbij aan het bemachtigen van drinkwater, theorische als praktische tips betreft (natuurlijke) shelter, natuurlijke voeding en we eindigen door ruim aandacht te besteden aan het maken van vuur. Kortom; je vergaart een goede basis waardoor je veilig en vertrouwd de natuur in kunt gaan.

 

In het verkeer dien je voor de verkeersveiligheid een rijbewijs te hebben en wanneer je de wildernis ingaat dien je - in mijn optiek - voor je eigen veiligheid minimaal een cursus als deze en een dagcursus kaart en kompas te hebben gevolgd. Zeker als je een aantal dagen onherbergzaam terrein betreedt. In de bossen van Austerlitz op de Utrechtse heuvelrug vindt deze waardevolle en leerzame cursus plaats. We nemen je mee op een reis dat in onherbergzaam terrein had kunnen zijn. Niet qua uiterlijk, maar wel betreft de inhoudlijke kennis en vaardigheden, want de technieken die je leert dien je in deze gebieden precies hetzelfde uit te voeren. Het hoogtepunt van de dag zal ongetwijfeld vuur maken door middel van houtwrijving zijn. Dit is simpelweg de meest magische techniek in de wereld van bushcraft en survival. Geen gemakkelijke techniek, maar een enkele tot een paar van jullie zal het zeker lukken. Ook de meest noodzakelijke en zelfs levensreddende kennis omtrent de topografische kaart en het kompas wordt zorgvuldig besproken. Op deze dag wandelen we niet meer dan drie kilometer en dit programma is voor iedereen toegankelijk.

 

Wist je dat personen die een cursus als deze hebben gevolgd een grotere overlevingskans hebben? Dit is statistisch vastgesteld aan de hand van de survivalverhalen die er zijn.

 


 OVERIGE INFORMATIE      
 Locatie                    
 Nederland, Austerlitz (Utrecht)                                                               

 Data

 

 25-03-2023

 23-04-2023

 21-05-2023

 04-06-2023

 01-07-2023

 06-08-2023

 16-09-2023

 07-10-2023

 21-10-2023

 Tijd van 9.00 uur tot ±16.30 uur
 Kosten

 € 75,- per persoon

 Aantal deelnemers minimaal 8 - maximaal 16
 Exclusief lunch, drankjes, vervoer en verzekeringen
 Lees een verslag 18-03-2012 en 17-03-2013
 Aanmelden klik hier

 

 

Cursusinhoud

 • de topografische kaart en het kompas
 • drinkwater uit de natuur halen
 • presentatie van diverse waterfilters
 • shelter in de natuur
 • onderkomen maken van natuurlijke materialen
 • de tarp
 • voeding uit de natuur
 • u leert wat tondelmateriaal is
 • hoe u droog hout in het (natte) bos kunt herkennen
 • het juiste gebruik van een mes en zaag
 • de juiste voorbereidingen om een kampvuur te maken
 • u leert gekrulde en geveerde stokken te maken
 • vuur maken met een firesteel en een vuurboog (d.m.v. houtwrijving)

 

Tijdens extreme droogte zal een vuurverbod van kracht zijn en zal het onderwerp VUUR anders worden uitgevoerd. De website www.natuurbrandrisico.nl is hierin leidend en de informatie kan met het uur veranderen. Bij fase 1 mag er nog vuur worden gemaakt, maar bij fase 2 mag dat helaas niet meer. Deze regelgeving dienen wij te respecteren. Het programma wordt dan aangepast. We treffen alle voorbereidingen die nodig zijn voor het maken van vuur, maar helaas blijft het vlammetje uit.

 

 

Enkele citaten uit ons gastenboek

 

30-07-2012 | Gisteren een prachtige dag in de natuur meegemaakt bij de basiscursus! De rust die je uitstraalt in combinatie met je enthousiasme en heldere uitleg maakten de dag compleet.... Marcel

 

24-03-2012 | Wat hebben we een leuke en leerzame dag gehad. Alle tips en tricks die jullie hebben gegeven zijn volgens mij niet het topje, maar een sneeuwvlokje op en ijsberg. Ik wist niet dat de natuur zoveel te bieden heeft. Wat zijn we als mensen de afgelopen decenia vervreemd van de natuur. Groetjes, Michael

 

07-08-2022 | Gisteren de basisdag Bushcraft en Survival gedaan met een vriendin. Wat een heerlijke en leerzame dag! We hadden een hele leuke groep van 16 personen. Stefan en Mariska lieten ons heel leerzame dingen doen, legden alles goed uit, waren heel erg benaderbaar voor extra uitleg als je iets niet meteen snapte (dat met het kompas en de graden afwijking had voor sommigen wat extra uitleg nodig en dat deden ze met alle geduld) en we hebben veel geleerd en gelachen. Het was een fijne ontspannen dag met ook nog perfect weer. Het had van ons nog wel een dagje langer mogen duren, de groep was zo gezellig dat we best in onze zelf gebouwde hutten hadden kunnen slapen. Oh en we hebben een brandnetel en een pissebed gegeten haha! Wie had dat ooit gedacht. (Laat je hier niet door afschrikken mensen, het hoefde niet.) Bedankt voor de superleuke en leerzame dag.

 

 

       

         

   
     

       
         
   

 

   

 

       
Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com