HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
SURVIVAL
WILDE VOEDING
JAAROPLEIDING
WILDERNISREIZEN
KIDS
SJAMANISME
OP AANVRAAG
Bushcraftcursus 3
Winterbivakkeren
Bomen en struiken 1
Bomen en struiken 2
Natuurlijk navigeren
Weerkunde
Vallen en strikken
Vuurboog maken
Slijpen
Spoorzoeken
Urban survival
Survival psychologie
Bivak
Survival cursus 2
Jager
Verzamelaar
Kanovaren Duitsland
Bushcraft Noorwegen
Bushcraft Schotland
Bushcraft Zweden
Bushcraft Spanje
Trektocht Roemenië
Winters Frankrijk
Arctic winter
Hondensleetocht
Survivalweek - kids
Natuurbewustzijn
AGENDA
GASTENBOEK
LINKS
FAQ
CONTACT

Arctic winter

 

Beleef boven de poolcirkel in Zweeds Lapland deze Arctische bushcraftweek. Wij leren u vaardigheden aan die uitsluitend gericht zijn op deze winterse omstandigheden. Met deze kennis zult u het zichzelf voortaan makkelijker kunnen maken in deze sneeuwwoestijn. Van sneeuwonderkomens bouwen tot ijsvissen tot het maken van een hondensledetocht. Ook is de kans groot dat we hier het Noorderlicht zullen zien.

 

Op onze eerste dag nabij Abisko maken we een aantal quinzhees. Dat zijn uitgegraven sneeuwhopen waarin wij de aankomende twee nachten zullen slapen. Sneeuw is zeer goed bouwmateriaal en een uitstekende isolator waar we meteen gebruik van gaan maken. Mocht het tijdens de nacht -30° worden dan zal het in een goede quinzhee slechts een paar graden onder nul zijn. Erg warm dus vergeleken met buiten en zeker met een goede slaapzak. Meerdere thermometers zijn aanwezig zodat we de temperatuur in de gaten kunnen houden en diverse theorieën kunnen testen. Als de sneeuwkwaliteit goed is zullen we later in de week een echte iglo maken.

 

Tijdens de tweedaagse trektocht wordt aandacht besteed over het leven in dit arctische wintergebied. Op sneeuwschoenen lopen we het bos in naar de oever van een bevroren meer waar we onze bivak opzetten. Onze maaltijden en andere noodzakelijke items hebben we gewoon bij ons en onderweg genieten we van de omgeving en houden we ons bezig met diersporen die er zijn. Vervolgens gaan we in op het maken van vuur en het verzamelen van drinkwater. We plaatsen wat strikken dat bestemd is voor gevogelte en zetten een aantal vislijnen uit. Ons diner bereiden we op een behaaglijk kampvuur. De volgende dag hopen we bij vangst een heerlijk ontbijt te kunnen maken of anders eten we gewoon weer het lokale knäckebröd met beleg.

 

Misschien wel het hoogtepunt van de week, naast de mogelijke waarneming van het Noorderlicht, is de hondensledetocht van een halve dag. In dit onherbergzame gebied trekken we de bergen in en laten ons leiden door een lokale gids met zijn husky's. Een ieder beheert zijn eigen 'hundspann' dat getrokken wordt door vier husky's. Extra warme kleding ligt bij deze organisatie voor handen. Mochten we aan het einde van de week nog steeds geen Noorderlicht hebben gezien dan kunnen we bij een helder nacht een nachtwake inplannen. Zo vergroten we de kans om dit bijzondere fenomeen mee te maken.

 

Het is vanzelfsprekend dat goede warme kleding een vereiste is voor dit winterprogramma. De dagtemperatuur is gemiddeld -9° Celsius en 's nachts is het gemiddeld rond -18°. Toch voelt deze kou heel anders aan dan bij ons in Nederland. Dat heeft te maken met de droge lucht die er heerst. Als in Nederland een stevige wind van zee komt met temperaturen bij -2° kan het veel kouder aanvoelen dan een briesje bij -15° in dit hoge noorden. Schrik dus niet van de genoemde temperaturen, maar feit is wel dat je jezelf op extreme kou moet voorbereiden. In het ergste geval kan het 's nachts -35° zijn, maar dan liggen wij lekker warm in onze slaapzak. Ik heb het meegemaakt en daar merk je helemaal niets van!

 

Dit programma kan onder extreem weer lijden. In dat geval zullen we onze planning zo goed als mogelijk aanpassen en kijken we ter plaatse welke activiteit op welke dag het best uitgevoerd kan worden. Een definitieve tijdsplanning is dus moeilijk vast te stellen waardoor de programmabeschrijving qua uitvoerdatum kan afwijken.

 

 

 OVERIGE INFORMATIE
 Locatie                           
 Noord-Zweden, Abisko                                                                                                
 Datum

 in overleg

 Kosten

 € 1.195,- per persoon

 Aantal deelnemers
 minimaal 6 - maximaal 8
 Inclusief

 informatieavond (op een later tijdstip te bepalen), vervoer op locatie,

 één overnachting in een hostel en maaltijden (behalve op de reisdagen)
 Exclusief vervoer NL, vliegticket, drankjes en verzekeringen
 Vluchtinformatie

 Schiphol Airport 

 vertrek dinsdag 10.20 uur - terugkomst woensdag 18.35 uur
 Kosten vliegticket
 € 304,12 volgens het laagste tarief incl. belastingen en overige kosten
 Overige informatie kleding- en materiaalhuur is mogelijk
 Lees een verslag   Zweden 2012
 Aanmelden klik hier

 

 

Gezien het extreme klimaat waarin dit winterprogramma plaatsvindt wordt er een informatieavond georganiseerd. Wij informeren u over alle belangrijke zaken zoals kleding, uitrusting, water, voeding en hygiëne. Ook gaan wij in op de uitdagingen en diverse mogelijke gevaren die er zijn en controleren wij uw warmte uitrusting.

 

 

Cursusinhoud

 • beknopte uitleg over het gebruik van mes, zaag en hakbijl
 • maken van een quinzhee en daarin meerdere nachten slapen
 • bij goede sneeuw maken we ook een groepsiglo
 • op het bevroren meer gaan we ijsvissen
 • uitzetten van vislijnen met en zonder klaphaken
 • bij visvangst; schoonmaken, bereiden en eten van vis
 • tweedaagse trektocht op sneeuwschoenen met overnachting in het bos
 • een noodonderkomen maken
 • demonstratie vuur maken bij extreme koude
 • u leert technieken om water uit sneeuw en ijs te winnen
 • diersporen zoeken en determineren
 • plaatsen van strikken
 • een hondensledetocht van 4 uur
 • proberen het Noorderlicht te spotten!
 • bij een heldere avond besteden we aandacht aan de sterren (poolster, navigatie etc.)

 

Citaat uit ons gastenboek

 

13-03-2012 | Huilende wolven bij volle maan, een wijze uil die op ons toekeek, een eland in het wild, een onvergetelijk gezellige groep met mensen van diverse pluimage. Veel geleerd en ervaren. Van materiaal tot eten en van mensen tot dieren. Mooier wordt het niet in het leven, ik heb genoten en kijk uit naar de volgende keer. Gerard

 

 

   

   

 

   

 

   

 

 

   

   

 

   

 

   

 

   

   

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | wildernisschool@gmail.com