HOME
OVER ONS
NIEUWS
BUSHCRAFT
Bushcraft dagen
Bushcraft basis
Slachten en koken
Vuur
Diersporen
Vallen en strikken
Slijpen
Kaart en kompas
Natuurlijk navigeren
Bushcraft weekenden
Bushcraft weken
SURVIVAL
VOEDING
MET KINDEREN
WORKSHOPS
AGENDA
GASTENBOEK
IN DE MEDIA
FILMPJES
SHOP
SITEMAP
LINKS
FAQ
CONTACT

Slachten en primitief koken


Een dag waarbij we in de huid van onze voorouders kruipen toen het nog normaal was om eigenhandig dieren te slachten. Kip, konijn en vis nemen we onder het mes. U leert wat u van deze dieren kunt eten. Dit voedsel gaan we vervolgens met behulp van hedendaagse en prehistorische kooktechnieken bereiden tot heerlijke, maar eenvoudige gerechten.

 

Gezamenlijk bouwen we onze bivak op, halen we brandhout uit het bos en maken twee kampvuren. Daarna maken we de forellen of makrelen schoon en volgt er een demonstratie vis fileren. Dan leggen we de vis in de rooktipi en/of rookton en leert u van deze prachtige conserveringstechniek. Vervolgens gaan we aan de slag met de kippen. Hiervan maken we een kippensoep aangevuld met seizoensgroenten. Het konijn wordt door middel van twee andere technieken bereid namelijk roosteren aan een spit en met een andere veel primitievere techniek. Tijdens het schoonmaken besteden we aandacht aan de anatomie. Deze cursus is oa voor personen die zelf kleinvee (willen) houden, vleeseters en survival- en bushcraft liefhebbers die zelf kleinvee willen leren slachten voor consumptie voor persoonlijk gebruik. Ook komen er regelmatig vegatariërs naar deze cursus. Persoonlijk vind ik dit het minst leuke programma aangezien er dieren worden gedood. Toch voel ik de drang om vanuit educatie te handelen zodat iedereen deze kennis tot zich kan nemen. Ook ben ik van mening dat elke vleeseter hun eigen vlees een keer geslacht moet hebben. Het bloed komt dan direct aan de handen in plaats van indirect zodat het dierenleed ook diréct wordt ervaren. Veel meer mensen zouden dan vegatariër zijn.

 

Het is een zeer intense ervaring waarbij ik hoop dat mensen bewuster met vlees om zullen gaan. Uit ervaring is gebleken dat dit vaak gebeurt. Mensen die minder vlees zijn gaan eten en bewuster vlees inkopen zoals niet teveel, biologisch, maar ook kennis vernemen van de oorsprong van het vlees. Enkelen zijn zelfs vegatariër geworden.

 

 

 OVERIGE INFORMATIE
 Locatie                  
 Nederland, Kerkwerve (Zeeland)                                                    
 Data

 01-04-2018

 12-05-2018

 22-07-2018

 02-09-2018

 27-10-2018

 Tijd van 10.00 uur tot ±18.00/19.00 uur
 Kosten

 € 95,- per persoon

 Aantal deelnemers
 minimaal 6 - maximaal 20
 Inclusief diner
 Exclusief lunch, drankjes, vervoer en verzekeringen
 Lees een verslag 12-07-2011 en 16-03-2013
 Aanmelden klik hier

 

 

Cursusinhoud

  • de rooktipi en/of rookton
  • eenvoudig spit maken
  • vis schoonmaken (één per persoon)
  • kip slachten en schoonmaken (één kip op ongeveer drie personen)
  • konijn slachten en schoonmaken (één konijn op ongeveer drie personen)
  • demonstratie vis fileren
  • uitbenen van de kip of het konijn
  • wat te consumeren van deze dieren zoals vlees, organen, bloed etc.
  • vis roken in een rooktipi
  • kippensoep maken
  • konijn aan het spit
  • konijn op een andere manier grillen
  • aardappelen poffen

 

Citaten uit ons gastenboek

 

29-10-2012 | Slachten is een oergedrag wat mensen altijd hebben gedaan. Het slachten was voor mij persoonlijk een onderdeel om nog meer back to basic te gaan, meer richting het "oergevoel". Leerzaam om mee te maken is dat wanneer het dier zijn leven ontnomen is je bijna automatisch overschakeld naar de gedachten dat het vlees is ........ Rob

 

19-10-2011 | Het was lang zoeken naar iemand die me kon leren hoe je netjes van een intact dier tot een stuk eetbaar vlees komt: slachten. Het was een zekere nieuwsgierigheid en een gevoel van verantwoordelijkheid als vleeseter om dat proces te kennen.... Martin

 

 

   

   

 

   

 

 

   

   

 

   

 

   

 

   

   

Wildernisschool Outback | kvk: 24489991  | info@wildernisschool.nl